1970’li yılların başında özellikle Amerika’da eğlence sektörlerinin büyümesi ile birlikte konserlerde ve gösterilerde kullanılan sahneler de büyümeye ve sahne üstüne asılan yükler ciddi şekilde artmaya başladı.
Tüm bu gelişmeler dev sahnelerin kurulumunu, ağır teknik ekipmanların kaldırılması ve asılması işlerini gerçekleştirebilecek uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç duyulmasına neden oldu. 1970’lerin sonuna doğru konser ve gösterilerin turneye çıkması söz konusu olduğunda bu ihtiyaç daha da artarak yeni bir iş kolunun gelişmesini sağladı; Rigging…
Rigging, kelime anlamı olarak ağır objeleri çeşitli özelleşmiş ekipmanlar kullanarak standartlara uygun şekilde kaldırmak ve asmak anlamında kullanılır. Rigger ise bu işleri yapan kişiye verilen isimdir. Bu özelleşmiş işin Türkçe karşılığı olmadığından, rigging ve rigger kelimeleri olduğu gibi kullanılmaktadır. Ülkemizde hızla artan gösteri merkezleri, boyutları büyüyen sahneler, ağırlığı artan ses ve ışık sistemleri Türkiye’de de “rigger” ihtiyacını zorunlu kılmıştır.
Asım operasyonları bünyesinde tasarım, mühendislik, yük kaldırma teknikleri, sahne bilgisi ve düşüş durdurma sistemlerini barındırır. İşin niteliği sorumluluk bilinci, standartlar, teknik bilgi, sürat ve emniyettir. Asılan tonlarca değerli malzeme ve onca değerli malzemenin altında performans sergileyen dünya çapında sanatçılar ve bu şovları izlemeye gelen çok değerli izleyicilerin emniyeti, çatıyı kuran ve tüm bu yükleri çatıya asan riggerların sorumluluğundadır. Bu büyük sorumluluk sebebiyle rigging, ses ışık teknisyenlerinin değil, gerekli eğitimleri almış, gerekli bilince ve tecrübeye sahip, standartların farkında olan rigger’ların işidir.